9 Ekim 2013 Çarşamba

Fit misin Değil misin? Fit olmak aslında ne demektir?


Günlüğümün dışında tavsiyeler ve ara makaleler yazmayı düşünüyordum ve ilk konumuz fit olmak gerçekte nedir, fit olduğumuzu nasıl anlarız gibi konulara değinerek ilk yazımı yazayım istedim.

Twitter hesabımı kullanmaya başladıktan sonra trending topic olan  hashtagi sayesinde insanların fit olmak için tavsiyelerini görmüş oldum. Güzel ve mantıklı yorumlar dışında belki de sadece güzide ülkemizde duyabileceğimiz tarzda paylaşımlar da gördüm.



Doğru Sanılan Yanlışlar

- Fit olmak genetiktir
- Gırtlağına hakim ol yeter
- Ben çok yerim ama kilo almam
- Zayıf olduğum için fitim

Fit Olmak Nedir?

Öncelikle kelime anlamına bakalım:

F: Frequency - Sıklık: Egzersizlerinizi ne kadar sık yapıyorsunuz?

I: Intensity - Yoğunluk: Egzersizlerinizde kendinizi ne kadar zorlayabiliyorsunuz?

T: Time - Zaman: Egzersizlerinize ne kadar süre ayırıyorsunuz?

Fit bir vücuda sahip olmak bu üç parametrenin oranına ve miktarına göre ölçümlenebilir. Yani vücudunuzun zayıf olması sizin fit olduğunuz anlamına gelmemektedir. Aksine hafif kilolu ama yukarıdaki üç parametreyi bir aydır yapan birisi fit gözüken zayıf bir insandan daha fit olabilir. Peki nasıl anlaşılır?

Spor yapıyor musunuz? 
Burada iki haftada bir yapılan egzersizler, iş çıkışı az bir yürüyüş ya da canınız istediğinde gidip istemediğinde gitmediğiniz bir spor salonu spor yaptığınız anlamına gelmez. Size özel, belirli bir yoğunluğa sahip vücudunuzun tepkilerine göre artırılacak bir egzersizler silsilesinden bahsediyor olmamız gerekiyor. Eğer bir egzersiz programınız yoksa spor yapmıyorsunuz ve eğer bir rutininiz yoksa fit olmanız çok zor.

Kendinizi ne kadar zorluyorsunuz?
3 aydır spor yaptığınızı farzedelim. Eğer ilk ay başladığınız setlerde kaldıysanız yani intensity dediğimiz zorlamayı yaşamıyorsanız, vücudun yaptığı en güzel şey olan "adapte olma" bu konuda da karşınıza çıkacaktır. Vücudunuz bu egzersizlere alışacaktır. Bu yüzden P90X'te üç faza ayırıyoruz ve her ay bitiminde egzersizleri değiştiriyoruz, ağırlaştırıyoruz. Yine ay içerisinde performansımıza göre setlerimizi ve ağırlıklarımızı artıyoruz. Eğer siz artırmıyorsanız, fit olmayı unutunuz.

Ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
Fitness salonlarının ayakta kalmasının sebebi spora vakit ayırmayıp spor yaptığını düşünen bizleriz, ötekileştirmiyorum çünkü hepimiz bunu yaptık. Spor salonuna kayıt olup akşam iş çıkışı yorgun hissedip gitmeyen, yarın giderim diyip 1 sene boyunca toplamda 50 gün uğramak spor yapmak değildir. Ya da haftanın 4 günü program yapıp 2 günü yapıyorsanız ya da bu iki günde bisiklet binerken gazete okuyorsanız spor yapmıyorsunuz demektir. Yani hem haftanın birçok gününü ayıracaksınız, hem bu süreyi uzun tutacaksınız, hem de egzersizlerden kaçmayacaksınız, aksi takdirde fit olamazsınız.

Fit Olduğumu nasıl anlarım?

Fit olduğunuzu anlamak için en önemli yöntem kendinize bir "fit test" yapmak. Eğer bunu yapabilecek bilginiz yoksa pek çok hazır fit test videosu var. Bu programlar genelde 30 dakika kadar olmakta ve iflahınızı kurutana kadar sizi zorlamaktadır. Bu testi ne kadar başarılı yaparsanız o kadar fitsiniz demektir. Eğer tamamlayamazsanız fit olmadığınızı söylememe gerek yok sanırım =)

Insanity Fit Test

Size bir kıyak olarak yazıma hazır fit test videosu ekliyorum. Insanity P90X gibi bir BeachBody ürünü ama daha çok kardiyo programı. Oldukça zor olan ve vücudunuza yüklenen bu programın Fit Testini başarı ile geçebiliyorsanız o halde fitsiniz demektir.




Fit Test Programınızı Düzenli Yapın ve Gelişimi Not Alın

Tıklayın, büyütün, yazdırın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder